Gdje se nalazite: Početna >>  O društvu

O društvu

Biografija

KUD Vinčica osnovano je 1995. godine sa ciljem da istražuje, prikuplja i prezentira folklornu baštinu svoga kraja.
Društvo je nastavak nekadašnjeg društva Seljačka sloga koje je djelovalo u Belajskih Poljicima 40-ih godina prošlog stoljeća. Emigracijom čelnih ljudi društvo se raspada.

KUD „Vinčica“ broji 30 aktivnih članova, zaljubljenika izvorne pjesme i plesa, koji svoje aktivnosti iskazuju kroz 3 sekcije: tamburaška, folklorna i pjevačka. Članovi društva su svih životnih dobi počevši od najmlađe članice rođ. 1996. godine do najstarijeg člana društva rođ. 1934. godine. Prvi nastup KUD Vinčica imao je na godišnjoj vatrogasnoj skupštini DVD-a Belajske Poljice 1995. godine.

U proteklih 14 godina postojanja društvo je imalo preko 300 nastupa diljem Republike Hrvatske.

NAJVAŽNIJA GOSTOVANJA U PROTEKLIH 14 GODINA:

 1. Međunarodna smotra folklora u Zagrebu
 2. Vinkovačke jeseni
 3. Đakovački vezovi
 4. Brodsko kolo
 5. Smotra Dalmacije u Metkoviću
 6. Kaštelansko ljeto
 7. Voloderske jeseni
 8. Smotra povratničkih skupina u Okučanima
 9. „Zapovijed pod lipom“ Miklouš, Čazma
 10. Etno Pušća
 11. Advenat u Zagrebu
 12. Smotra folklora u Betini na Murteru
 13. Dani rudarske greblice – Rude, Samobor
 14. „Susreti Korduna“, Cetungrad
 15. smotre folkora u Ogulinu, Kutini, Otočcu, Prugovcu, Velikom Trojstvu, Ilovi, Repušnici

 

Od inozemnih gostovanja nastupili smo u Mađarskoj i dva puta u Češkoj.

Članovi KUD-a Vinčica obnovili su i scenski oblikovali svadbene običaje koje su prikazali na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu 1996. godine.

Pored tih nastupa društvo je redoviti učesnik na raznim priredbama turističkog i vjerskog karaktera kako na lokalnoj tako i na državnim razinama.

Tijekom proteklih 14 godina postojanja predstavnici našeg društva bili su učesnici brojnih revija narodne nošnje i izbora najljepših djevojaka.
2004. godine Ivana Fudurić u Slavonskom brodu je izabrana za najljepšu djevojku u narodnoj nošnji.

Na županijskoj reviji narodne nošnje u Ogulinu 2003. godine Valentina Pavlaković izabrana je kao najljepša djevojka koja će predstavljati Karlovačku županiju na Državnom natjecanju u Slavonskom brodu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na Voloderskim jesenima 2007. godine Ivana Brnardić je osvojila drugo mjesto na izboru na najljepšu djevojku manifestacije.

Od postanka društva do danas članstvo se povećavalo i smanjivalo. Može se reći da je kroz društvo prošlo više od 80 članova od kojih su neki od samih početaka. Od prvih članova i osnivača još uvijek u društvu sviraju Drago Mihalić i Anton Goldašić te pjevaju i plešu Biserka Tomac, Verica Bernardić, Dragica Papa, i Nikolina Radočaj.

 

Dva člana društva i to svirači Mijo Jakšić (bas) i Stjepan Gojak (bugarija) svirali su od onivanja društva gotovo do posljednjih godina svog života i iskreno im zahvaljujemo za sav trud koji su uložili u ovo društvo.

U 2009. godini društvo broji ukupno 25 aktivnih članova.

SVIRAČI

Violine: DRAGO MIHALIĆ, ANTON GOLDAŠIĆ, IVAN KUŠAN
Harmonika: MIRO DOBRANIĆ
Bugarija: ŽELJKO ČULIG
Bas: MIJO ŽIVČIĆ

PJEVAČI

Počimalje:
BISERKA TOMAC
MILKA BRNARDIĆ
VERICA BERNARDIĆ

Ostale pjevačice: Katica Mihalić, Silvija Bosiljevac, Ivanka Mihalić, Suzana Bosiljevac, Adrijana Čavlović, Anamarija Papa, Darinka Loknar, Marija Mateša, Zorica Papa, Nikolina Radočaj, Andreja Papa, Ivana Brnardić, Dragica Papa, Martina Grčić, Mateja Papa, Doroteja Bišćan, Helena Mihalić

KUD Vinčica pjeva i pleše izvorne pjesme i plesove Belajskih Poljica. U svome fondu broji 40ak pjesma i sedam plesova od kojih je svakako najpoznatiji drmeš uz rozgalicu. U veljači 2009. godine KUD „Vinčica“ snimio je drvostruki samostalni nosač zvuka (CD). Na prvom CD-u nalazi se izbor pjesama i plesova koje izvodi naše društvo a na drugom CD-u snimljeno je 11 plesova - instrumentala u izvedbi naših svirača. Većina tih pjesama i plesova snimljena je na ovom nosaču zvuka, nadamo se na ponos i korist svim našim dosadašnjim, sadašnjim i budućim članovima, a posebice mladim naraštajima kod kojih i na taj način želimo poticati ljubav prema hrvatskoj narodnoj baštini.