Gdje se nalazite: Početna >>  Poljičko Prošćenje

Poljičko Prošćenje

Izgradnjom kapele Majke Božje od Suza u Belajskih Poljicima 2000. godine započela je organizacija manifestacije „Poljičko prošćenje“ koja je godinama pratila proslavu mjesnog blagdana te izrasla u pravu smotru folklora.

Proslava blagdana Majke Božje od Suza u našem mjestu je prve nedjelje u rujnu. Smotra folklora „Poljičko prošćenje“ u proteklih 9 godina okupila je mnoštvo izvođača te se pretvorila u jedinstveni kulturni događaj ne samo za mjesto Belajske Poljice već i cijelu općinu Barilović.

Svake godine povećavao se kako broj izvođača tako i publike koja je dolazila ne samo proslaviti blagdan zaštitnice mjesta već i svojim prisustvom podržati nastojanje da se taj blagdan dostojno proslavi prezentacijom starih pjesama, plesova i običaja.
KUD „Vinčica“ svake godine poziva u goste jedno društvo iz Karlovačke županije te još nekoliko iz drugih županija Lijepe naše.
Društva se okupljaju u dopodnevnim satima u vatrogasnom domu u Belajskih Poljicima te u11,00 sati formiraju svečanu povorku u narodnim nošnjama i kreću prema 300 metara udaljenoj kapeli.

U 11,30 sati sudjeluju na svečanom misnom slavlju a nakon sv. Mise povratak je pred vatrogasni dom gdje na pozornici nogometnog igrališta imaju jednosatni nastup.

Nakon nastupa je priređen zajednički ručak za sve izvođače u vatrogasnom domu.

U sklopu ove manifestacije se svake godine postavlja i prigodna izložba starih predmeta i rukotvorina.

Od 2008. godine smotra folklora „Poljičko prošćenje“ održava se pod pokroviteljstvom Općine Barilović.

Ove 2009. godine smotra folklora „Poljičko prošćenje“ je 6. rujna.